Informele avond
19 september 2020, ds. M. Krijgsman

Wat heeft de coronapandemie jou te zeggen? Heb je Gods roepstem gehoord in deze crisis? Of is je leven gewoon doorgegaan op een iets andere manier? Dominee Krijgsman zette ons tijdens de eerste avond van het nieuwe seizoen stil bij deze vragen.

Zaterdag 19 september was onze jaarlijkse informele avond. Na een gezellige maaltijd, waarin iedereen weer bij kon praten, was er een terugblik op de afgelopen tijd en een vooruitblik naar het komende seizoen.

Terugblik
Henry Jacobse liet in verhaalvorm alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar passeren. Hij begon met Nieuwjaar 2020 toen nog niemand vermoedde dat het pas begonnen jaar er zo anders uit zou gaan zien. Hij nam ons mee naar een rustig dorpje waarin de mensen vredig samenleefden, totdat er zwarte wolken voor de zon kwamen en de rust weg was. Het coronavirus verspreidde zich van een vismarkt in Wuhan over de hele wereld en via een voetbalwedstrijd in Italië en carnavalsvieringen in Limburg en Noord-Brabant kwam het ook in Nederland. Waar we eerst dachten dat het wel ver van ons bed zou blijven, bleek het ineens de hele samenleving plat te leggen. Hij kwam tenslotte uit bij de vraag wat deze coronapandemie ons te zeggen heeft en wat we ermee doen. Daarvoor gaf hij het woord aan dominee Krijgsman.

Gods roepstem
De dominee hield een lezing over het thema ‘De coronapandemie: een wereldwijde roepstem van God tot bekering, ook voor jou!’ Hij stelde ons de vraag wat de afgelopen tijd met ons gedaan heeft. Zagen we er Gods stem in? Was het voor ons een reden om stil te staan bij de dingen die we doen?
Hij noemde twee voorbeelden van epidemieën uit de geschiedenis: de pestepidemie in Londen in 1665 en de ‘Zwarte dood’, de pestepidemie halverwege de veertiende eeuw. In 1665 werkte er in Londen een dominee die Thomas Vincent heette. Veel inwoners, ook dominees, uit Londen verlieten de stad om zo de ziekte te ontlopen, maar hij bleef. Hij bezocht de zieken en sprak bij sterfbedden. Hij zag de ziekte als de stem van God die sprak op aarde.
De pestepidemie die Europa in de veertiende eeuw trof, eiste miljoenen slachtoffers. Hele gezinnen werden ziek en stierven. De mensen in die tijd zagen de ziekte als de stem van God. Zo kwam de dominee weer terug bij ons. Hebben wij in de coronacrisis ook Gods stem gehoord? Of leefden we maar door en vonden we het allemaal maar lastig? Het is een roepstem van God tot bekering, ook voor ons!

Vooruitblik
Tot slot introduceerde de voorzitter het jaarthema ' Vergaat de wereld? ' Hij deed dit met zes Bijbelteksten:
Prediker 3:2a Er is een tijd om geboren te worden en een tijd om te sterven.
2 Korinthe 5:10a Want wij allen moeten geopenbaard worden voor den rechterstoel van Christus.
Mattheüs 24:44 Daarom, zijt ook gij bereid; want in welke ure gij het niet meent, zal de Zoon des mensen komen.
2 Petrus 3:10a Maar de dag des Heeren zal komen als een dief in de nacht.
Psalm 72:17b Zolang als er de zon is, zal Zijn Naam van kind tot kind voortgeplant worden; en zij zullen in Hem gezegend worden.
Spreuken 8:17b En die Mij vroeg zoeken, zullen Mij vinden.


Meer weten?

Thomas Vincent heeft tijdens de pestepidemie in Londen een dagboek bijgehouden, wat achteraf als boek is uitgegeven: God’s Terrible Voice in the City. Het boek is alleen in het Engels beschikbaar.